Opatův zápisník (1)

19. 11. 2009 19:47
Rubrika: Opat Philip OSB | Štítky: benediktini

26. listopadu 2008

V čem hledat důvody pro to, proč se našemu klášteru, jak se zdá, dostává velkého požehnání co se týče jak mnišských povolání tak i štědrých sponzorů? Je to ve věrnosti tradiční praxi mnišského života, věrnosti Církvi, nošení hábitu, užívání gregoriánského chorálu, společné modlitbě, společné práci, oddanosti Svatému otci, atd...? Na druhé straně je mnoho jiných komunit, které zachovávají totéž ale nerozrůstají se. Záleží to snad na kombinaci různých aspektů v konkrétním čase? Je příliš snadné hledat to v těchto důvodech a posuzovat ten nebo onen. Já osobně si vždy připomenu, že v letech 1987 a 1988 mnoho mnichů odešlo a já jsem prožíval své totální selhání.

Ta léta byla pro mě velkou lekcí a nakonec jsem si pro sebe vyvodil následující závěr: Jesliže Bůh chce nějaký klášter, tak mu umožní, aby přežil a dále i rostl. Jediné, co můžeme dělat je naše nasazení ze všech sil. Jestliže Bůh nechce klášter, vůbec ničím co je v našich možnostech to nezměníme. To asi působí poněkud fatalisticky, ale zcela jistě mi to pomohlo v těch drsných letech koncem 80. let, kdy už to vypadalo, že náš klášter budou muset zavřít. Tato perspektiva mi umožnila se uvolnit a jednoduše dělat vše co jsem mohl pro formaci dobré mnišské komunity aniž bych měl obavy o to, zda bude úspěšná nebo ne.
Důvěřujte Bohu!

Zobrazeno 830×

Komentáře

Daniel Zouhar

o který klášter se to jedná? V Čechách to asi nebude, protože co jsem slyšel, když jsem byl předloni v Emauzích, tak je tam jen jeden Benediktýn. Navíc na konci 80. let nebylo možné, aby řeholní řád u nás provozoval klášter.

tina

Milý Danieli, nevím kdo vám co napovídal v Emauzích. Podle katalogu má Emauzský klášter 3 mnichy se slavnými sliby, z toho jsou 2 kněží. V klášteře trvale bydlí 2, ten třetí spravuje farnost v Brněnské diecézi.
Opat Philip, OSB je opatem kláštera Christ in the Desert, New Mexico, USA.
:-))

tina

A ještě k poznámce na konci 80. let: Oficiálně kláštery neexistovaly, protože mužské kláštery byly komunistickým režimem rozpuštěny v roce 1950, ženské o něco později, nicméně některým sestrám se toleroval aspoň společný život.
Emauzská komunita v té době žila v Itálii, v Norcii (Nursii), rodišti sv. Benedikta, v malém původně kapucínském klášteře za hradbami města.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio